Maatschappelijk Verantwoorde Beleggingen

Triodos SICAV I bestaat uit vier in Luxemburg gevestigde subfondsen die worden gedistribueerd in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland.

Het totaalvolume van de fondsen van Triodos SICAV I is in 2016 gestegen met 4,1% tot EUR 1.347 miljoen (2015: 25,0% tot EUR 1.283 miljoen).

De vier fondsen zijn Triodos Sustainable Equity Fund, Triodos Sustainable Pioneer Fund, Triodos Sustainable Bond Fund en Triodos Sustainable Mixed Fund. Alle vier de fondsen beleggen in aandelen en obligaties van beursgenoteerde ondernemingen. Deze ondernemingen hebben een positieve impact op samenleving en milieu, in vergelijking tot vergelijkbare bedrijven in de sector. De fondsen zijn reeds meerdere malen bekroond voor hun activiteiten. Zo won Triodos Sustainable Pioneer Fund de prestigieuze Thomson Reuters Lipper Award voor het best presterende fonds gedurende drie jaar in de categorie Equity Global Small and Mid Caps.

Engagement

Het stimuleren van maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft in 2016 tot positieve resultaten geleid. Triodos Research maakte bij 109 aandeelhoudersvergaderingen gebruik van stemrechten namens Triodos SICAV I. De bedrijven werden van tevoren geïnformeerd over de kwesties die Triodos in stemming wilde brengen, zodat organisaties zich op een zinvolle manier konden voorbereiden.

In totaal is Triodos Research 467 keer de dialoog aangegaan met 215 ondernemingen. Dit heeft geleid tot een aantal aanzienlijke verbeteringen in hun MVO-beleid en hun resultaten (2015: 650 betrekkingen met 280 bedrijven).

Hiermee toont Triodos Investment Management aan dat duurzaam beleggen op de beurs kan leiden tot wezenlijke ontwikkelingen in duurzaam gedrag van ondernemingen.