Kunst en cultuur

Triodos Bank loopt al vele jaren voorop op het gebied van financiering van kunst en cultuur. Triodos Bank promoot een sector die volgens haar het meest gebaat is bij een bredere variëteit aan financieringsbronnen, bestaande uit een mix van giften, donaties, subsidies en commerciële financieringen. Triodos Investment Management beheert het in Nederland gevestigde Triodos Cultuurfonds, dat als doelstelling heeft te helpen de sector veerkrachtiger te maken.

Het in 2006 opgerichte Triodos Cultuurfonds vierde in 2016 haar tienjarig bestaan. Gedurende het jaar verstrekte het fonds een recordbedrag van EUR 18,8 miljoen aan culturele instellingen ter bevordering van ondernemerschap in de culturele sector.

Het totale vermogen van het fonds daalde licht met 0,7% naar EUR 97,0 miljoen aan het eind van het jaar (2015: EUR 97,7 miljoen).

Mede door de financiering van Triodos Cultuurfonds konden gedurende 2016 3,9 miljoen mensen in geheel Europa genieten van culturele evenementen zoals films, theater en musea. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de verstrekte kredieten aan en investeringen in culturele instellingen. Ongeveer 1.700 kunstenaars, deelnemers en organisaties die actief zijn in de culturele sector hebben geprofiteerd van betaalbare atelier- en workshopruimtes die zijn gefinancierd door Triodos Cultuurfonds in 2016.

Triodos Cultuurfonds verstrekte tien kredieten aan culturele instellingen. Een daarvan was het Eye-museum in Amsterdam. Dit nationale filmmuseum aan het IJ beheert meer dan 40,000 films uit allerlei genres. De collectie vormt een geweldig overzicht van de filmgeschiedenis, van klassiekers en kassuccessen tot cultfilms.