Biologisch voedsel en biologische landbouw

Triodos Investment Management ziet de noodzaak en de mogelijkheid om ondernemingen te ondersteunen die een belangrijke rol spelen bij de overgang naar een duurzamere levensstijl en economie. Europese ondernemingen die zich op consumenten richten met biologische voeding en duurzame producten kennen een sterke groei en bereiken het stadium van volwassenheid in hun ontwikkeling. Geregeld zoeken deze ondernemingen voor verdere ontwikkeling naar groeikapitaal. Behalve durfkapitaal en ‘angel investors’ worden de kapitaalmarkten vooral gekenmerkt door een kortetermijnfocus die niet past bij de langetermijnvisie van deze missiegedreven bedrijven. Het Triodos Organic Growth Fund, dat in januari 2014 werd opgericht als subfonds van Triodos SICAV II, streeft ernaar deze leemte te vullen.

Triodos Organic Growth Fund is een ‘evergreen’-fonds, dat langetermijnleningen en missiegerichte private equity verstrekt aan toonaangevende ondernemingen in de sector biologische voeding en duurzame consumentenproducten.

In 2016 groeide het totale volume aan beheerd vermogen van Triodos Organic Growth Fund met 24,7% tot EUR 40,6 miljoen.

In 2016 heeft Triodos Organic Growth Fund een minderheidsaandeel genomen in DO-IT, een vooraanstaand bedrijf dat biologische producten koopt van boeren, met name in ontwikkelingslanden, en deze in heel Europa verkoopt. De langetermijninvestering van Triodos Organic Growth Fund ondersteunt de ambitie van DO-IT om het aanbod aan biologische producten aanzienlijk te vergroten en de positie van lokale boeren te verbeteren. Sinds 1991 heeft het bedrijf betrekkingen aangeknoopt met 170 leveranciers in ruim 20 landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, van wie DO-IT ruim 850 producten aankoopt, variërend van noten, quinoa, gedroogd fruit en suiker tot rijst en olijfolie.

Bovendien heeft Triodos Groenfonds in 2016 ongeveer 8.800 hectare aan biologische landbouwgrond in Europa gefinancierd. Deze biologische beheerde grond produceerde het equivalent van 7,1 miljoen maaltijden, ofwel genoeg voedsel voor een duurzaam dieet voor ongeveer 6.500 mensen.