Maatschappelijk Verantwoorde Beleggingen

Triodos SICAV I bestaat uit vier in Luxemburg gevestigde subfondsen die worden gedistribueerd in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland.

In 2014 is Triodos SICAV I de historische mijlpaal van EUR 1 miljard aan beheerd vermogen gepasseerd. De fondsvolumes van Triodos SICAV I zijn in 2014 gegroeid met 52,9% tot EUR 1.027 miljoen.

De vier fondsen zijn Triodos Sustainable Equity Fund, Triodos Sustainable Pioneer Fund, Triodos Sustainable Bond Fund en Triodos Sustainable Mixed Fund en beleggen alle in aandelen en obligaties van beursgenoteerde ondernemingen die vanuit maatschappelijk en milieuoogpunt goed presteren in vergelijking met de collega’s in hun sector. Met hun werk hebben de Triodos SICAV I-fondsen diverse prijzen in de wacht gesleept. Zo heeft Triodos Sustainable Mixed Fund de CASH Fund Award gekregen als beste fonds in de categorie ‘Mixed Global Currency Balanced’ en kwam Triodos Investment Management in 2014 bij de uitreiking van De Standaard-La Libre Belgique Award bij de Fondsprijzen België uit de bus als ‘beste manager van Socially Responsible Investment fondsen’.

Engagement

Het stimuleren van maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft in 2014 tot positieve resultaten geleid. Triodos Research maakte bij 125 aandeelhoudersvergaderingen gebruik van stemrechten namens Triodos SICAV I. De bedrijven werden van tevoren geïnformeerd over de kwesties die Triodos in stemming wilde brengen, zodat organisaties zich daarop op een zinvolle manier konden voorbereiden.

In totaal is Triodos Research 495 keer de dialoog aangegaan met 241 ondernemingen. Dit heeft geleid tot een aantal aanzienlijke verbeteringen in hun MVO-beleid en hun resultaten.

Hiermee heeft Triodos duidelijk aangetoond dat duurzaam beleggen op de beurs kan leiden tot materiële ontwikkelingen in duurzaam gedrag van ondernemingen.

Vooruitzichten

Triodos Investment Management verwacht dat de aanhoudende instroom van nieuwe beleggingen in 2015 stabiel zal blijven en zal leiden tot verdere groei van het beheerd vermogen bij de fondsen. Triodos Investment Management zal de verdere ontwikkeling van de SRI-fondsen in 2015 onderzoeken.